zondag 24 januari 2016

Hampshire Avon.

Toegang tot de bekende Avon Royalti.
Enige tijd geleden alweer was ik met mijn gezin op een rondreis door het Zuid Westen van de UK. In dit gedeelten van Engeland waar we ook doorheen en langs kwamen lag en lig de Hampshire Avon. Een rivier die op de geschiedenis van de hengelsport een grote invloed heeft gehad. De naam zelf word nog gedragen en gebruikt voor vele hengels en niet te vergeten dobbers van verschillende fabrikanten. Tijdens deze rondreis door Engeland moest ik  als een vooral toch Engels georiënteerd visser, hier vooral een kijkje nemen zo niet vissen !

De plaats die vooral erg bekend is geworden door deze rivier is Christchurch. In dit plaatse heb je ook natuurlijk een hengelsport zaak waar je de nodige vergunningen kunt kopen en dan moet je er ook nog één op het postkantoor gaan halen. Maar voordat ik ging vissen ging ik eerst naar een leuk en bekend winkeltje in Ringwood. Dit is ook bij de Avon alleen iets dieper Engeland in richting Salisbury. Ik wou naar dit winkeltje toe omdat hier toen een bekend tekenaar onder andere zijn tekeningen maakte maar ook vooral oude hengelsport artikelen verkocht. Zijn naam was John Searl ook auteur van twee boeken met de naam A Brush With The Avon en Chalkstream Roach. Aanraders als je interesse naar vissen gaan van de stroom. Ook heeft hij samen met zeer bekend Centerpin bouwer die nu kapitalen waard zijn , Paul Witcher een tweetal schitterende dvd's gemaakt over vooral het vissen op de Avon. Helaas is John niet meer onder ons en daardoor zijn en waren eventuele andere plannen voor nog een andere dvd verloren gegaan, zonde.
Een zeer bekende stek aan de Avon "het pomphuis"

Maar ik heb hem gelukkig nog wel mogen ontmoeten nadat ik wel is telefonisch contact met hem had gehad over zijn tekeningen die ik bij hem bestelde.Zo heb ik van hem twee tekeningen met de record vangsten van Richard Walker met Clarissa. En één van Chris Yates met The Bishop. In de prachtige tekeningen zitten bepaalde hoogte punten getekend die wanneer je de verhalen gelezen heb zult herkennen.

De Royal Avon bij Christchurch is een goed gecontroleerd gedeelte van de rivier. Toen ik mijn landrover bij de rivier geparkeerd had op een speciaal gelegen parkeerplaats voor vissers. En ik vervolgens met de aanhang eerst even wat wou rondwandelen en kijken alvorens ik besloot om de spullen ernaar toe te brengen. Werden we na zeer korte tijd al aan gesproken door de riverkeeper ( rivier beheerder) dat we eigenlijk niet verder mochten. Na hem het één en ander uit gelegd te hebben over het hoe en wat en waar we vandaan kwamen vond hij goed als we eerst een kijkje namen. Maaaaaar we moesten wel op een redelijke afstand van de oever blijven en vooral stil zijn, dit vanwege de kinderen. Hij zei het is nu eenmaal zo dat de mensen die hier vissen ervoor betalen en  ook een rustige visdag willen beleven wat ik ook natuurlijk van harte ambieer.
Een andere zeer bekende stek uit de boeken "The Railway Bridge"

Ik moet zeggen dat de rivier werkelijk prachtig is en net zo mooi als uit de vele boeken die ik gelezen heb, en waar de Hampshire Avon de revu passeer . Kraak helder water vanwege de kalkbodem waardoor deze rivier stroomt. Tijdens het wandelen en  bij het passeren van bepaalde aantoonbare obstakels. Kwamen voor mij ook de bekende namen in mijn gedachte op zoals Chris Yates, Jack Hilton, Bill Quinlan, Richard Walker , Fred Taylor, John Bailey, John Searl, en nog vele vele andere namen die hier allemaal gevist hebben. Zoveel namen gaan in een split second door je hoofd pas wanneer je ze moet opschrijven je er echt achter komt hoe veel het er werkelijk zijn. En ik ze dan ook maar niet allemaal zal gaan noemen. Maar door het veel lezen van verschillende Engelse boeken zijn deze namen ineens heel tastbaar door hier te lopen. De bakermat van ons vissen komt toch echt uit dit land vandaan en de Nederlandse hengelsport geschiedenis is mij niets veel zeggend. Boeken van verschillende Nederlandse auteurs kunnen maar moeilijk mijn aandacht vast houden omdat ik ze niet serieus neem de Engelse daarin tegen wel. Alleen Rini Groothuis heeft op mij als karpervisser een zeer grote invloed gehad en daar kon ik wel mijn concentratie bij houden. Mede ook omdat Groothuis toch ook geheel Engels georiënteerd is en zijn manier van schrijven spreekt mij erg aan. Later zijn er natuurlijk nog een paar bij gekomen, maar ik heb het vooral uit de tijd dat voor mij het vissen voor het eten, tijdens eten, en onder het slapen, en tijdens het slapen, een must was. Zeg de jaren 70-80.
Houtsnijwerk van een toen record zalm op de Avon.


Nadat we onze wandeling hadden gedaan en we besloten hadden waar we als gezin lekker konden gaan zitten, liepen we terug naar de auto waar we de spullen gingen halen. Bij terugkomst bij de auto zag ik ook een soort gebouwtje wat we in eerste instantie voorbij waren gelopen en daardoor niet op gevallen was. Dit was een Anglers Rest Room. Je kon hier na terugkomst van het vissen op de rivier even met je maten of alléén een rustpauze nemen wanneer je flink stuk gelopen had. Deze  rest room was ook nog is leuk ingericht met allemaal oude hengelsport artikelen, foto's en houtsnijwerken. De kamer was gewoon open en iedereen kon gewoon naar binnen lopen zonder dat het geplunderd werd, bijzonder. Ik heb hier een paar foto's genomen en de sfeer lekker door me op laten nemen voordat ik zelf een poging ging wagen.

Even rusten.

Bij aankomst op de stek vervolgens ging ik de hengel optuigen. Ik ging geheel in traditie van de vervlogen tijden een tweetal hengels optuigen. Namelijk een Chapman of Ware Avon 500 met daarop een ABU cardinaal 44. En een B. James Avocet met daarop een Allcock Aerial Centerpin. Beide hengels waren uiteraard van Splitcane en werden voorzien van lekkere Hollandse blokjes jonge kaas. We gingen voor de barbeel natuurlijk maar ik moet bekennen dat ik niks anders ving dan zoetwater slangen. En niet van die kleintjes ook. Sommige waren zelfs nog vrij moeilijk tussen het groen in de Avon vandaan te krijgen. Maar gelukkig hadden we door de palingen toch beet gekregen en de aanbeten leken toch veel op een barbeel waardoor we toch spanning hadden.
Optuigen van de hengels.


En proberen maar.
Voor de rest was ik jaar dit nog één keer wezen vissen op de karper en mocht ik er zowaar twee vangen in begin januari. Geen hele grote maar daardoor niet minder mooi. We hadden ze op de oude Jack hilton Carp .
De eerste dit jaar 2016.
Copyright Foto's en Tekst ............Arjan Snoeij.